Hjälp » Fire & Safety » Brandvarnare

I vilka rum och var i rummen ska jag sätta mina brandvarnare?

När det gäller brandvarnare rekommenderar MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att det bör finnas minst en brandvarnare i en bostad. Gärna fler.

En brandvarnare övervakar en yta på ca 40 m², detta kan dock variera beroende på bl.a. planlösning och antal rum i bostaden. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte överstiga mer än 12 meter och det bör finnas minst en brandvarnare per våningsplan. Brandvarnare placeras i taket, minst 1 m från väggen, utanför varje sovrum och i varje hall. Tänk på att stängda sovrumsdörrar kan göra det svårt att höra om en brandvarnare larmar utanför eller i rummet. Varm rök stiger uppåt så placera en brandvarnare högst upp i taket ovanför trappan.

Försök undvik att placera brandvarnare i kök nära spisen, i badrum, nära fönster, garagen, källaren och vindar, vid takarmaturer eller i rum där de enkelt kan orsaka falsklarm.

För ökad trygghet i bostaden är Nexas brandvarnare för trådlös seriekoppling ett mycket bra alternativ. Genom att kopplasamman flera brandvarnare får du ett säkert brandskydd. Larmar en, larmar alla!

Senaste visade artiklar

Behöver Nexa Bridge en aktiv internetanslutning?
Jag vill släcka enheter i en schemaläggning
Lägg till en enhet
Lär upp en mottagare med en sändare
Hur tömmer jag minnet på en mottagare med inlärningsknapp?

Relaterade artiklar

Varför larmar min brandvarnare utan orsak?
Piper alla brandvarnarna om en har låg batteri?
Placering & skötsel
Vad ska man tänka på när man sätter upp sin brandvarnare?
Hur avprogrammerar/nollställer man sina brandvarnare?
Var denna artikeln hjälpfull?
Om detta ändå inte hjälpte dig kan du kontakta oss.