Man kan säga att en automation är det smarta i din Nexa Bridge, det är här du sätter upp avancerade (eller enkla) regler som körs baserat på en mängd olika data. Några exempel är att tända en lampa när en magnetkontakt öppnas, att få notiser när det ringer på dörren eller en brandvarnare varnar för brand.

För att din Nexa Bridge skall nå full potential och för att du faktiskt ska kunna automatisera ditt hem så krävs det att du skapar dina egna automationer.

Kort och gott kan man säga att en automation lyssnar på vad som händer i ditt hem och reagerar på detta beroende på vad du har ställt in, kollar att villkoren är sanna och, precis som en schemaläggning, kör ett eller flera kommandon som du har valt.

Du kan välja att fördröja en automation i XX minuter för att exempelvis släcka ett rum när det inte har varit rörelse på ett tag eller tända lampor när det börjar bli tillräckligt mörkt.